De Vrije Universiteit Brussel en FORAGENCY nodigen u uit voor een avond met antropoloog Tim Ingold in het kader van de lezingenreeks 'Ties That Bind Us'. Tim spoort ons aan om de plaats van de mensheid binnen de natuurlijke wereld te heroverwegen.
Eeuwenlang heeft de westerse vooruitgangsdoctrine de mens gepositioneerd als heerser over de alles wat ooit gecreëerd werd. Dit heeft geleid tot vooruitgang in wetenschap en technologie, maar ten koste van grotere sociale ongelijkheid en schade aan het milieu.
Tijdens zijn lezing schetst Ingold zijn visie op een “nieuw humanisme” - een perspectief dat de mens erkent als individu, maar toch integraal verbonden met het weefsel van het leven. In plaats van onszelf te beschouwen als individuele “wezens”, betoogt Ingold dat we “worden”, voortdurend gevormd en gevormd worden door de wereld om ons heen. Hij spoort ons aan om een nieuwe rol te omarmen, niet als heerser over de natuur maar als verzorgers, waarbij we onze centrale verantwoordelijkheid erkennen binnen een gedeeld leven op aarde.
Deelname is gratis, maar registratie is verplicht. Momenteel zijn de kaarten helaas uitverkocht, maar u kunt zich hier aanmelden voor de wachtlijst.
Over Tim Ingold
Prof. dr. Tim Ingold (Universiteit van Aberdeen) is een Brits antropoloog wiens werk een breed scala aan onderwerpen beslaat, van interacties tussen mens en omgeving en de rol van perceptie in het begrijpen van de wereld, tot meer abstracte concepten als beweging, creativiteit en de verstrengeling van het menselijk leven met materialiteit. Hij staat erom bekend dat hij de traditionele scheidslijnen tussen antropologie, filosofie en natuurwetenschappen doorbreekt en pleit voor een visie waarin de mens wordt gezien als inherent verweven met het landschap en de materialen waarin hij leeft.
Ingolds werk is essentieel voor iedereen die geïnteresseerd is in het begrijpen van de menselijke ervaring in relatie tot de materiële wereld en heeft een grote invloed gehad op andere gebieden dan antropologie, waaronder kunst, design en ecologie. Zijn ideeën zetten aan tot een heroverweging van het menselijk bestaan, niet als geïsoleerd of dominant, maar als diep verbonden met het voortdurende leven van de wereld.
Een recent interview met Prof. Ingold over zijn lezing kunt u hier lezen.