John Latham-Sprinkle treedt in dienst bij SHOC als postdoctoraal onderzoeker.
John studeerde voor zijn BA in Geschiedenis aan King's College in Londen, en voor zijn MA in Middeleeuwse Geschiedenis en Historische Onderzoeksmethoden aan de Universiteit van Leeds en de School of Oriental and African Studies in Londen. In 2019 promoveerde hij in de geschiedenis aan de School of Oriental and African Studies. Hij is gespecialiseerd in de vroegmoderne geschiedenis van de Noordelijke Kaukasus - een fascinerende regio op het kruispunt van Eurazië, het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Zijn onderzoek bestudeert de interactie tussen de inheemse volkeren van de Noordelijke Kaukasus en de rijken die over deze regio streden, en probeert de Kaukasus te plaatsen in bredere context van de wereldgeschiedenis. Eerder werkte hij als docent aan de Saint Xavier University en het Wilbur Wright College in Chicago, VS, en als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent, gefinancierd door het Bijzonder Onderzoeksfonds van de universiteit en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Hij is ook coördinator van het Medieval Caucasus Network (https://medievalcaucasus.org/).
Johns doctoraatsonderzoek richtte zich op de verbanden tussen middeleeuwse Noord-Kaukasische christianisering en de vorming van koninkrijken. Een boek dat voortkomt uit dit promotieonderzoek, is getiteld The North Caucasian Kingdom of Alania, 850-1240, en wordt volgend jaar gepubliceerd door Cambridge University Press.
John's onderzoek bij SHOC zal zich concentreren op de Noord-Kaukasische slavenhandel. De Noordwest-Kaukasus was een van de grootste bronnen van slaven in middeleeuws Europa en werd een belangrijke bron van slaven voor het Egyptische Mamlūk Sultanaat, het Iraanse Safawidische Rijk en het Ottomaanse Rijk. De studie van deze slavenhandel, de studie van Kaukasische samenlevingen en de studie van mondiale processen zijn los van elkaar blijven staan, grotendeels door hedendaagse politieke en historiografische barrières. John's onderzoek probeert deze kloven te overbruggen en concentreert zich op de overdracht van slavernijtechnieken van de Zwarte Zee naar de Atlantische Oceaan en de opkomende racialiseringsregimes.